Maximale hypotheek wordt volgend jaar toch lager

Veel mensen kunnen volgend jaar toch minder lenen om een eigen huis te kopen. Met name de grote groep huizenkopers die een hypotheek afsluit met een rente onder de 2 % kan met ingang van het nieuwe jaar minder lenen.

Het Nibud berichtte eerder dat de leennormen per 2017 juist worden verruimd. Door de stijging van de koopkracht zouden Nederlanders meer ruimte hebben om geld te lenen voor een huis, oordeelde het voorlichtingsinstituut. Bovendien zijn door de lage rente de risico’s wat lager.

De Vereniging Eigen Huis rekende de effecten van de nieuwe hypotheeknormen door en komt tot andere conclusies.
Minder hypotheek bij lage rente

Veel starters kopen een huis met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en een rentevaste periode van 10 jaar of langer. De maximale hypotheek onder NHG-voorwaarden blijft volgend jaar met € 245.000 ongewijzigd.

De rente van deze populaire hypotheken ligt vaak onder de 2 % en daarmee kunnen kopers volgens de nieuwe normen straks minder lenen. Oorzaak hiervan zijn nieuwe tabellen om de maximale leenmogelijkheden te bepalen. Een lage hypotheekrente zorgt voor een lagere renteaftrek en die heeft invloed op het deel van het inkomen dat maximaal besteed mag worden aan de hypotheeklasten (de woonquote).

Bij een hypotheekrente van 1,75 % kan een eenverdiener met een inkomen van € 35.000 volgend jaar € 8.164 minder lenen dan nu het geval is. Tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van € 40.000 kunnen dan bij hetzelfde rentepercentage € 9.331 minder hypotheek krijgen, ondanks dat het tweede inkomen voor een iets groter deel mag worden meegeteld.

De VEH adviseert mensen die nog onder de huidige voorwaarden hun hypotheek willen afsluiten, voor begin december hun aanvraag in te dienen. Dit jaar kan een huizenkoper een hypotheekaanvraag doen tot 102 % van de marktwaarde van de woning, volgend jaar kan maximaal 101 % worden geleend. In 2018 loopt dat terug naar 100 %.