Grootste prijsstijging koopwoningen in bijna negen jaar

Bestaande koopwoningen waren in juni 4,6 procent duurder vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dit is de hoogste prijsstijging in bijna negen jaar.

Dit melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Sinds juni 2013 is er al sprake van een stijgende trend.
Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen was in juni 2016 even hoog als in januari 2005. Huizenprijzen zijn nog altijd lager vergeleken met augustus 2008, toen een piek werd bereikt. Prijzen moeten nog 9,8 procent stijgen voordat dit niveau opnieuw bereikt wordt.

Alleen in Amsterdam zijn woningen al duurder dan voor de crisis. Ten opzichte van het piekniveau in 2008 waren de bestaande koopwoningen in Amsterdam in het tweede kwartaal bijna 7 procent duurder. In de andere steden liggen de prijzen nog onder het niveau van voor de crisis.

Het Kadaster registreerde in juni 17.862 verkochte woningen. In het eerste halfjaar van 2016 zijn 93.212 woningen verkocht. Dat is bijna een kwart meer dan in dezelfde periode van 2015.