Deze 6 dingen veranderen er in 2018

Het nieuwe jaar is inmiddels alweer een aantal weken oud. Vandaar dat wij het eens tijd vinden om te bekijken wat er allemaal verandert op het gebied van wet- en regelgeving voor huiseigenaren. Ieder jaar verandert er immers wel iets en deze zaken kunnen van invloed zijn op jouw financiële huishouding. Nuttig om te lezen dus.

In dit artikel besteden we aandacht aan zes veranderingen in 2018:

  1. Maximale hypotheek
  2. Verlaging van de hypotheekrenteaftrek
  3. Stijging van de WOZ-waarde
  4. Jouw energierekening
  5. Het huwelijk
  6. Verlaging percentage eigenwoningforfait

Maximale hypotheek omlaag naar 100%

In een ver verleden kon het niet op. Voor de kredietcrisis in 2008 kon er bij de aanschaf van een nieuwe woning een groot bedrag extra worden geleend voor bijvoorbeeld verbouwing of de koop van een mooie keuken.

Helaas zijn die tijden voorbij. Vanaf 1 januari 2018 bedraagt de maximale lening “slechts” honderd procent van de waarde van de woning.

Hypotheekrenteaftrek verder omlaag

“Handen af van de hypotheekrenteaftrek!” Zomaar een uitspraak van lijsttrekker Mark Rutte die hij deed ten tijde van de verkiezingen een aantal jaar geleden.

Nu is dezelfde Mark Rutte wederom onze premier en is hij verantwoordelijk voor de versobering van de hypotheekrenteaftrek die in 2013 is ingezet. Vorig jaar was het maximale tarief vijftig procent, vanaf 1 januari 2018 is dit een halve procent lager.

Stijging WOZ-waarde

De gemiddelde WOZ-waarde zal dit jaar stijgen net vijf tot zeven procent (bron: de Waarderingskamer). De WOZ-waarde is belangrijk omdat deze van invloed is op de hoogte van een aantal belastingen voor mensen met een eigen woning.

Voorbeelden van deze belastingen zijn de OZB, waterheffing en het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting.

Je energierekening gaat omhoog

Dit is geen goed nieuws. Hoewel aanbieders van gas en stroom elkaar de tent uitvechten (lees: concurreren op lage tarieven), gaan we met z’n allen toch meer betalen.

Dat heeft te maken met de belastingen die hierop worden geheven. Wederom een maatregel van de overheid welke een flinke stijging oplevert.

Zo betaalden we in 2017 gemiddeld 60 euro opslag voor energie; dit jaar stijgt het bedrag tot ongeveer 107 euro (bij 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m3 gas).

Het huwelijk

Wie na 1 januari 2018 gaat trouwen, zal niet langer standaard in gemeenschap van goederen trouwen. Deze wettelijke gemeenschap van goederen wordt beperkt tot het zogeheten “huwelijksgemeenschap”.

Hierbij zijn de bezittingen en schulden van voor “de mooiste dag van je leven” nog steeds gescheiden. Enkel dat wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd, valt onder deze huwelijksgemeenschap.

Wie toch alles met zijn/haar partner wil delen, kan dat in het vervolg regelen bij de notaris.

Verlaging percentage Eigenwoningforfait

Eigenaren van woningen met een WOZ-waarde van tussen de 75.000 en 1.060.000 euro (het overgrote deel dus) krijgen de maken met een procentuele verlaging van het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een bedrag dat je bij de inkomstenbelasting dient op te geven.

Dit bedrag wordt gezien als inkomsten die je hebt uit eigen woning. Het percentage daalt van 0,75 naar 0,7. Reken je niet direct rijk want door de stijging van de WOZ-waarde zal de ontstane winst uiteindelijk worden teniet gedaan.

Jouw situatie

Wij begrijpen dat de veranderde regels vraagtekens opleveren. Wil je graag weten wat er 1 januari 2018 voor jou verandert?

Wij kunnen het snel en eenvoudig voor jou uitzoeken. Het enige dat je hoeft te doen, is ons even bellen of het contactformulier invullen.

Heb je een specifieke of algemene vraag? Laat het ons gerust weten: wij staan je graag te woord!

 

Ook wij hebben onze bronnen. Voor dit artikel is er gekozen voor informatie uit “Financiële Veranderingen in 2018” van Vereniging Eigen Huis.